De la lume adunate şi înapoi la lume date


Şi anul acesta s-a întâmplat să ajung la Parma în momentul desfăşurării târgului de anticariat celebru în toată Europa. Aşa că nu am putut rata ocazia de a vedea ce se mai vinde, ce se mai cumpără şi cum funcţionează un eveniment de o asemenea anvergură. Înarmat cu o invitaţie (mulţumesc, Maurizio!), cu aparatul de fotografiat la îndemână (nu şi la vedere) mi-am început plimbarea din zona standurilor dedicate jucăriilor. Dacă primul lucru care mi-a atras atenţia a fost un robot în mărime naturală, aveam să-mi schimb rapid ideile despre jucării atunci când am dat nas în nas cu un crocodil de vreo 5 m, care părea scăpat dintr-o grădină zoologică. Au urmat urşi, elefanţi, tigri sau lei, de la cei mici, cât să încapă într-o vitrină, până la exponate din piatră, de mari dimensiuni, pentru curte.



Maşinuţele, jucăriile de lemn şi păpuşile de porţelan ocupau spaţii întinse pe mesele expozanţilor, târgul fiind locul în care niciun pasionat de colecţionat diferite exponate nu ar pleca acasă fără un obiect.
La loc de cinste tronau distribuitoarele de benzină vintage, iar la mică distanţă existau câteva standuri cu echipamente de feliat mezeluri, marca Berkel, o îmbinare perfectă între artă şi tehnologie.



Standurile cu ceasuri şi stilouri erau asaltate de colecţionari, de pasionaţi dar şi de mulţi curioşi. La mare concurenţă erau şi cele câteva standuri cu obiecte de Murano: de la bomboane de sticlă la statuete, pahare şi vaze, terminând cu giganticele candelabre, toate acele lucrări semnate de artişti sticlari faimoşi, erau admirate (şi unele chiar cumpărate) de vizitatorii târgului.


După numai două ore aveam să-mi dau seama că nu vizitasem decât un pavilion, aşa că, după o pauză de cafea la unul din cele 5 restaurante din incinta complexului, am lăsat în urmă zonele cu blănuri, bijuterii, poşete, haine şi mobilă vintage şi am trecut în următorul pavilion, dedicat anticariatului.


În această zonă aveam să găsesc şi câteva obiecte care m-au transportat cu gândul în curtea bunicii. Găleţi de email, care încă se folosesc pe la noi pentru căratul apei de la fântână (nebranduite electoral J) se aflau frumos înşirate pe rafturile de lemn ale unui stand de obiecte pentru grădină. 


Stropitorile de tablă, ceainicele de email (pe care mi le aduc aminte de prin tabere), sifoanele sau peştii de pus pe televizor populau acest templu al anticariatului alături de opere de artă de valoare.

Credeam că am văzut totul, însă standul care urma să mă impresioneze cel mai mult era cel cu borcane de murături (goale, bineînţeles), scaune de lemn şi  vase de lut, folosite până nu cu mult timp în urmă.  În această zonă am observat forfotă mare şi  cumpărători, atraşi de preţurile mici ale exponatelor.

M-am desprins apoi de epoca relativ modernă şi am pătruns în zona de anticariat clasic, unde obiectele foarte vechi îşi aşteptau colecţionarii sofisticaţi. Un spaţiu în care fiecare stand părea un mic muzeu cu tablouri, statui, statuete, covoare, ceasuri, icoane,candelabre, argintărie şi tot ce vă puteţi imagina într-un castel din secolul al XVII-lea.


Nici un obiect nu avea preţul afişat, fiecare tranzacţie fiind şi o negociere, în care câştigătoare era dorinţa colecţionarului de a lua acasă obiectul mult dorit. 
Şi pentru ca nimeni să nu plece acasă cu mâna goală, la ieşire, pe lângă standurile diverselor bănci dispuse să acorde împrumuturi colecţionarilor sau de cele ale experţilor pregătiţi să autentifice şi să garanteze valoare vreunui exponat se aflau două magazine standuri imense în care se vindea Parmigiano şi Prosciutto, “operele de artă” ale producătorilor din zonă. 

 „Mercanteinfiera Parma” – Italia


Salon internaţional de artă modernă, antichităţi şi colecţionism
32 de ediţii
Bianual
1000 expozanţi
50.000 vizitatori
4 pavilioane
Durata medie de vizitare 5 ore
Preţ bilet: 10 Euro/zi cumpărat la casă
                   8 Euro/zi cumpărat on-line
                   7 Euro/zi pentru arhitecţi (cu legitimaţie)
                   Copiii sub 14 ani intră gratuit

 PS. Nici nu am ieşit bine de la acest târg şi văd că peste numai o săptămână avea să aibă loc un alt eveniment:

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.