Accesorii de navetişti: umbrela

Se zice că, atunci când două persoane ajung să vorbească despre timp, nu prea mai au multe să îşi spună. Ei bine, nu e chiar aşa: în ţările din Nordul Europei, ca şi în Nordul Italiei, a urmări tendinţele meteo şi a le împărtăşi apoi cu cunoştinţele, cu prietenii sau cu colegii de serviciu, reprezintă o activitate nici pe departe banală. Starea vremii devine o informaţie preţioasă şi un argument de discuţie foarte interesant: în funcţie de cum e timpul îţi poţi planifica o excursie, cum să te îmbraci şi să te încalţi a doua zi, cum să mergi la serviciu: pe jos, cu maşina, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, şi, mai ales, dacă îţi iei sau nu umbrela cu tine.
Umbrela este aşadar un accesoriu foarte important în unele oraşe: îmi amintesc anumite excursii la Bruxelles, Londra, Amsterdam, sub cantităţi interminabile de ploaie. Nici Italia nu e mai prejos. Cu mulţi ani în urmă, aveam norocul de a vizita Italia vara, sub temperaturi toride, în perioade din iunie până în septembrie, în locuri minunate şi aveam impresia greşită că tot timpul anului este cald şi frumos, cu climă blândă şi vegetaţie mirifică.
Retrăiesc şi acum şocul emoţional din prima toamnă petrecută integral în Italia, în care a plouat aproape neîntrerupt timp de mai bine de două săptămâni. A urmat apoi iarna, e drept, cu temperaturi nu atât de aspre ca la noi, dar totuşi iarnă. Ploaia a devenit o constantă primăvara, toamna şi iarna. Ploaia combinată cu ceaţă. Şi cu  dureri de oase.
În acest răstimp am schimbat nenumărate umbrele şi am învăţat că nu trebuie să te legi afectiv de vreuna dintre ele, pentru că e foarte uşor să o uiţi pe undeva, să o rupi sau să o înlocuieşti. Există umbrele mici, de pus în geantă, practice dar nerezistente şi umbrele mari, care te protejează bine de ploaie dar care nu se strâng, devin insuportabile în momentul în care iese  soarele şi nu ştii ce să faci cu ele. Există umbrele de damă, mixte, de adulţi şi de copii. Umbrele colorate, care să îţi înveselească o zi mohorâtă şi să te scoată din anonimat, sau umbrele negre, simple, ce te ajută să te pierzi în mulţime.
La intrare în magazine, instituţii sau apartamente există recipiente speciale sau pungi de plastic de unică folosinţă în care se pun umbrelele ude . 
Până acum nu mi-a dispărut niciodată umbrela lăsată în bidoanele viu colorate, dar mărturisesc cu sinceritate că de fiecare dată stau cu inima îndoită că nu o voi mai găsi şi că va trebui să îmi continuu drumul înfruntând vicisitudinile ploii.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.