De vorbă cu părintele Necula

În “duminica Orbului”, când creștinii ortodocși rememorează miracolul înfăptuit de Isus prin care i-a redat vederea unui orb din naștere, românii din Parma au avut bucuria să participe la o “Seară duhovninească” la care a fost invitat Părintele Profesor Constantin Necula.

Recunosc că am crescut într-o perioadă istorică în care ne ghidam după principiul “crede și nu cerceta” și că nu am o cultură religioasă solidă. Orientarea mea către credință a fost dintotdeauna mai mult instinctivă, bazată pe ritualuri transmise din moși strămoși, ca o moștenire care trebuia dusă mai departe. Deschiderea către cea mai veche și fascinantă operă literară a tuturor timpurilor, Biblia, a intervenit la vârsta maturității, când am dobândit curiozitatea, instrumentele, răbdarea și înțelepciunea de a desluși sensul cuvintelor ascunse dincolo de ceea ce în copilărie mi se părea o litanie fără sfârșit.

Preotul Necula reprezintă, după părerea mea, unul dintre cele mai bune vehicule de imagine și de comunicare pe care biserica ortodoxă română le-a putut avea vreodată. Cult, modest, blând, puternic, apropiat, uman, liberal, este genul de om care reușește să îți deschidă sufletul și mintea, poziționându-se alături de tine, profanul,  de aceeași parte a baricadei într-o confruntare cu gândurile, îndoielile și inclusiv, cu ispitele, îndrumându-te totodată către calea bună. Fără a te pune la zid și fără a te face să te simți un vierme fără scăpare.

Nu știu cum este receptat în țară, însă, în viziunea mea, se apropie foarte mult de idealul de preot care reușește, prin harul său, să te apropie de cele bune și de Dumnezeu. Poate că nu sunt întru totul de acord cu toate luările sale de poziție, dar e firesc să fie așa, înainte de a se reprezenta pe sine, Dumnealui reprezintă una dintre cele mai vechi și conservatoare instituții din țară.

În înregistrarea de mai jos am încercat să surprind o parte din întâlnirea cu credincioșii din Parma (din păcate, sonorul nu e de cea mai bună calitate):

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.