Still life (Natură moartă)

Titlu original: Still life (2013)

Coproducție: Marea Britanie-Italia

Durată: 87 minute

Regie: Uberto Pasolini

Distribuție: Eddie Marshan, Joanne Froggatt, Karen Drury

Coloană sonoră: Rachel M.Portman

Viața lui John May, personajul principal al filmului, se desfășoară în singurătate, repetitivă, ordonată și monotonă, în ton cu cenușiul vremii și cu  jobul său. Funcționar în cadrul primăriei din Sudul Londrei, el se ocupă de înmormântarea persoanelor singure, încercând să descopere eventualele rude ale acestora, pasiunile pe care le-au avut în timpul vieții, obiectele simple care le-au aparținut (un ruj, un șirag de mărgele, o colecție de discuri, fotografii, bilete de felicitare de la propria pisică), dând astfel un sens unor vieți sfârșite în anonimat.

John May este un personaj simpatic, generos și profund. Viețile persoanelor de care se ocupă prin fișa postului nu sunt altceva decât o reprezentare în oglindă a propriei sale existențe, fapt pe care el totuși pare să nu îl conștientizeze. În ciuda aspectului său exterior, de funcționar public aplatizat într-o meserie anostă, el dă dovadă de bogăție sufletească și de mult altruism. Spre final, când noul șef de departament decide să desființeze postul lui John May și să îl licențieze din cauză că dedică prea mult timp fiecărui dosar, el încearcă să se obișnuiască cu ideea, face mici gesturi de rebeliune împotriva șefului, chiar îl minte pentru a-și duce la bun sfârșit ultimul caz din carieră.

Acțiunea filmului se desfășoară lent, cu focusuri prelungite pe anumite cadre. Multe scene sunt lipsite de dialoguri, imaginile fiind însoțite doar de  coloana sonoră a filmului, după părerea mea una dintre cele mai frumoase, delicate și triste pe care le-am auzit în ultimul timp. Cu toate că pe toată durata filmului e dominant spectrul morții, acesta nu are nimic macabru, dimpotrivă, poate fi considerat un elogiu adus vieții.

Filmul reprezintă și o ocazie pentru a denunța indiferența din societatea actuală, în care oamenii trăiesc și mor singuri, abandonați de prieteni și de rude, fără a stabili relații cu cei din jur.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.