Tradiții italiene de iarnă: Santa Lucia

 

În multe localități din Italia există o tradiție foarte iubită de către cei mici: este vorba de Santa Lucia – o variantă a sărbătorii noastre de Moș Nicolae – care le aduce daruri copiilor cuminți, în noaptea dinspre 12 spre 13 decembrie. Aceștia îi scriu din timp Sfintei Lucia o scrisoare în care povestesc despre faptele bune pe care le-au făcut și enumeră cadourile pe care ar dori să le primească. În noaptea mult așteptată pun pe pervazul ferestrei o cană cu lapte și biscuiți pentru sfântă iar pentru măgărușul acesteia pregătesc morcovi.
Cine a fost Santa Lucia?
În secolul IV locuia în Sicilia, în localitatea Siracusa, o fată pe nume Lucia, logodită cu un băiat cu care urma să se căsătorească. Când mama ei s-a îmbolnăvit grav, Lucia a mers în pelerinaj la mormântul Sfintei Agata, situat în Catania. În urma rugăciunilor, Sfânta Agata i s-a arătat acesteia și i-a promis că mama ei se va vindeca, cerându-i însă să renunțe le cele lumești și să-și pună viața în sluja celor săraci și neajutorați. Când a revenit acasă, și-a găsit mama vindecată, a rupt logodna și le-a dăruit săracilor zestrea pe care o pregătise pentru nuntă. Logodnicul ei însă nu i-a acceptat decizia și a făcut public faptul că Lucia era creștină, credință interzisă pe vremea lui Dioclețian. Din acel moment au început persecuțiile, ea fiind torturată până la moarte, amenințată cu prostituția, fără a renunța însă la religia creștină.
În jurul anul 1000 a fost introdusă o “variantă” la legenda inițială, conform căreia Sfintei i-ar fi fost smulși ochii din orbite, de atunci ea fiind reprezentată ținând în mână doi ochi.
Sfânta Lucia- sursă Wikipedia
Ce simbolizează Sfânta Lucia?
Este aducătoarea luminii, protectoarea orbilor, a oculiștilor, a prostituatelor care au renunțat la practicarea meseriei.

Această tradiție este răspândită și în alte țări, cum ar fi Brazilia, Cehia, Austria și mai ales Suedia, unde,  în dimineața zilei de 13 decembrie au loc pe străzile din orașe procesiuni conduse de o fetiță îmbrăcată cu o rochie albă, purtând pe cap o coroană cu lumânări aprinse. “Regina” paradei o întruchipează pe Sfânta Lucia cea aducătoare de lumină.

În Italia, sărbătoarea este întâmpinată cu dulciuri specifice: în Puglia, se pregătesc “Ochii sfintei”, care nu sunt altceva decât niște covrigei trecuți prin glazură, în Sicilia un desert pe bază de grâu fiert și brânză dulce de vacă, numit “Cuccia”, în timp ce în Suedia se gătește Lussekatter, un soi de pâine dulce cu șofran și stafide.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.