Bloggeri şi presă online: putem să scriem orice?

Zilele trecute a făcut ceva vâlvă în mediul virtual un articol despre o bloggeriţă franceză amendată pentru o opinie personală. S-a scris şi pe blogguri despre această poveste, cea mai pertinentă poziţie fiind, după părerea mea, cea exprimată de Cristian China Birta.

Dar ce să vezi? Ieri mă trezesc cu un articol “Constantza, une cité balnéaire à la dérive“, în publicaţia franceză “Le Courrier International”, care face parte din grupul “Le Monde”. Ceea ce m-a supărat la culme nu a fost articolul, care privit dintr-o anumită prismă poate să fie chiar corect, ci fotografia care susţinea campania ilustrei jurnaliste, de origine română se pare, IULIA BADEA-GUÉRITÉE.

Une vue générale de l’entrée d’une plage de la ville de Constantza en Roumanie, le 8 août 2008 
(AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU)”

Şi mai interesant era textul de sub poză, care ne spune că aşa arăta intrarea pe plaja din oraş. Problema este
că fotografia nu este din Constanţa ci din Eforie, localitate aflată la vreo 15 km de oraş! Şi ca să fie şi mai interesant, a fost folosită o fotografie realizată în urmă cu 6 ani, jurnalista încercând să demonstreze starea jalnică în care se află oraşul la ora actuală.

Dar să vedem cât de mult se munceşte pentru un astfel de articol?

Pe 16 iulie doamna jurnalist lansa pe facebook un apel către prieteni pentru a o ajuta să scrie un articol despre oraşul Constanţa, indicând şi câteva teme de interes “internaţional”.

Pe 17 iulie articolul era gata documentat, verificat, analizat şi publicat!!!
Revenind la bloggeriţa franceză amendată pentru opinia sa, judecătorul a decis că a lezat imaginea micului restaurant şi i-a aplicat o amendă de 1500 euro. Oare ce ar trebui să se întâmple în cazul în care într-un singur articol se lezează imaginea unui oraş, afectând sute de bussines-uri legate de turism sau când se induc în eroare cititorii publicând fotografii care nu au legătura cu realitatea?

În final, oferim o fotografie care să susţină articolul dar şi câteva surse de inspiraţie pentru documentările viitoare.

Ghidul oraşului Constanţa şi câteva fotoreportaje despre:
1. Mamaia
2. Cazino
3. Evenimente 
4. Carnaval


Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.