Prăjitura care e gata în zece zile: Torta di Padre Pio sau Torta dell’amicizia

În ultimele săptămâni colegele mele aduc dimineaţa, pentru pauza de cafea, o prăjitură cu stafide şi nuci, cu gust delicat de vanilie şi scorţişoară, deosebit de pufoasă şi gustoasă. E fărâmicioasă dar asta nu le împiedică să o savureze până la ultima bucăţică.

Între post şi dietă, am încercat să rezist tentaţiei, până când, într-o bună zi, am cedat invitaţiei şi iată-mă acum împărtăşindu-vă reţeta miraculoasă. De ce e miraculoasă? Pentru că are în spatele ei o poveste, despre dăruire şi prietenie. Oh, să nu credeţi că la locul de muncă suntem într-o armonie paradisiacă, dimpotrivă, e vorba doar de o reţetă de prăjitură! 🙂

Totul începe de la un păhăruţ cu o compoziţie de bază pe care îl primiţi în dar (o să mă întrebaţi de unde, dar citiţi mai departe). Aveţi nevoie de un bol în care să vărsaţi ingredientele şi de o lingură de lemn cu care să amestecaţi totul. Atenţie, trebuie să respectaţi câteva reguli foarte stricte:

– nu folosiţi mixerul;
– nu puneţi compoziţia în frigider;
– procesul de pregătire începe întotdeauna într-o zi de duminică (nu mă întrebaţi care este explicaţia ştiinţifică)!

Să vedem aşadar reţeta:

– duminică (I zi)
Vărsaţi compoziţia primită într-un bol, adăugaţi 1 pahar de făină şi 1/2 pahar de zahăr. Nu amestecaţi, acoperiţi cu staniol.

– luni (II zi)
Amestecaţi şi acoperiţi.

– marţi şi miercui (III şi IV zi)
Nu atingeţi.

– joi (V zi)
Adăugaţi 1 pahar cu făină, 1 pahar cu lapte şi 1/2 pahar cu zahăr, nu amestecaţi şi acoperiţi.

– vineri (VI zi)
Amestecaţi şi acoperiţi.

– sâmbătă, duminică şi luni (VII, VIII, IX zi)
Nu atingeţi.

– marţi (X zi)
Daţi deoparte trei pahare cu compoziţie (aproximativ 2 linguri pentru fiecare pahar) pe care le veţi împărţi unor prieteni (colegi, cunoştinţe).
La compoziţia rămasă adăugaţi:
1/2 pahar cu zahăr;
2 ouă;
2 pahare cu făină;
1 pliculeţ de praf de copt şi 2 pliculeţe de zahăr vanilat;
1 pic de scorţişoară (doar dacă vă place gustul) şi un pic de sare;
1 pahar ulei de floarea soarelui;
100 g nuci tăiate mărunt; 150 g stafide;
1 măr tăiat cubuleţe.
Amestecaţi totul şi puneţi la cuptor la 180° timp de 40/50 minute.

Dacă nu găsiţi cui să dăruiţi cele 3 pahare cu compoziţie, nu le aruncaţi, puneţi-le în congelator şi folosiţi-le cu altă ocazie!

Mâine îmi soseşte şi mie paharul miraculos. Cine mă cunoaşte ştie că o astfel de reţetă nu e de mine, că nu am răbdarea şi nici voinţa de a aştepta timp de zece zile pentru a mânca o felie de prăjitură ci prefer să îmi canalizez hotărârea şi energiile în alte direcţii, însă fiindcă este vorba de un dar şi de un joc, am să accept provocarea. Vă ţin la curent despre rezultatul experimentului!

****
Am găsit pe internet o variantă de reţetă  pentru cei care nu au norocul meu de a primi paharul cu compoziţia iniţială. Durata pregătirii se reduce considerabil, după cum urmează:
I zi: amestecaţi 1 pahar cu făină, 1 pahar cu zahăr, 1 pahar cu lapte, puneţi compoziţia într-un bol pe care îl acoperiţi;
II zi: amestecaţi compoziţia;
III-IV-V zi: nu atingeţi
VI zi: daţi deoparte un pahar cu compoziţie, pe care îl puteţi dărui sau congela pentru a-l folosi cu o altă ocazie.
Adăugaţi la restul de compoziţie din vas: 3 pahare cu făină, 1 pahar lapte, 2 ouă, 1 pahar zahăr, 1/2 pahar ulei de floarea soarelui, 1 pliculeţ de praf de copt, 1 măr tăiat cubuleţe, 100 g nuci tăiate mărunt, 100 gr stafide, un pic de scorţişoară, un pic de sare, 1 pliculeţ de zahăr vanilat.
Puneţi compoziţia într-o formă unsă cu unt pe care o introduceţi la cuptor la o temperatură de 180 de grade, timp de 30-40 minute.
Notă: paharul cu care sunt măsurate ingredientele este cel de plastic de unică folosinţă

2 thoughts on “Prăjitura care e gata în zece zile: Torta di Padre Pio sau Torta dell’amicizia

  1. Mircea Dan Irimescu

    Reteta este interesanta si precis are ceva magic in spate, iar comentariul e savuros. Felicitari!
    In acelasi "stil" de gatit va trimit o reteta de crema pentru tort, numai buna pentru cei care vor sa faca mai multe lucruri deodata :
    – Peste 250 g de nuca macinata se toarna 100 ml de lapte rece si se lasa o ora
    – Se mai adauga deasupra 250 g de zahar si se lasa 1/2 ora
    – Se mai adauga 250 g de unt(bucatele sau intreg – tot una este) si se lasa 1/2 ora
    – Se mai pune rom(50 ml) sau coaja rasa de lamaie si se freaca cu lingura de lemn cel putin un sfert de ora. Cu aceasta compozitie se ung foile de tort.
    Reteta a fost incercata si rasincercata asa ca este sigura.

  2. Mulţumim mult! Cred că reţeta propusă de tine e delicioasă, o să o încercăm cu siguranţă! Te mai aşteptăm pe blogul nostru!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.