Petreceri de copii

M-am decis să scriu acest articol după ce azi am participat la ziua de naştere a lui Ştefan, care a împlinit 5 ani şi căruia îi urez „La mulţi ani”. Foarte mulţi spun şi scriu că România este cu mult în urma Europei, însă cred că este un capitol la care suntem cu mult înaintea ei, cu bune şi cu rele: locurile de joacă pentru copii.

Nu o să vorbesc despre Bucureşti, unde cu siguranţă, spaţiile de joacă, centrele de divertisment şi baby parking-urile sunt la cele mai înalte standarde, ci o să mă opresc în Constanţa, ale cărei dedesubturi legate de distracţia celor mici le ştiu până în cele mai mici amănunte.


O să încep cu locul în care mi-am petrecut cel mai mult timp liber în ultimii…..15 ani: Ţara piticilor din parcul Tăbăcărie! 18 grupuri de joacă dedicate copiilor cu vârste între 3 şi 14 ani, pe o suprafaţă de câteva hectare, mi-au fost mereu centură de salvare pentru momentele în care trebuia să duc copiii la joacă. Recent m-am întâlnit cu o prietenă care trăieşte în Franţa şi împreună aveam să ne dăm seama că  nu prea am întâlnit pe unde am umblat prin Europa un aşa parc public (cu intrare liberă) dedicat copiilor. Abia aştept să mă contraziceţi, însă sunt gata să pun pariu că am dreptate (cine trimite o fotografie câştigătoare primeşte un ghid al oraşului Constanţa).


Nu o să pun în calcul „Satul de vacanţă”, unde distracţia este destul de costisitoare (câteva ore reuşesc să coste cât o zi la Gardaland sau Mirabilandia) şi se adresează în special turiştilor sosiţi pe litoral, ci o să trec direct la locurile de joacă private.


În ultimii ani s-au deschis numeroase astfel de cluburi dedicate celor mici, cu nume care mai de care mai internaţionale: Jump, Dodolino, Kiddy, Zouzou, Nemo sau Chez Val. Acestea îi atrag pe copii şi – mai ales- pe părinţii care nu mai ştiu ce activităţi să le mai propună acestora pentru a le descărca energia, mai ales în zilele de friguroase sau atunci când plouă. Dotările sunt în cea mai mare parte constituite din jucării de ultimă generaţie şi constau din: “labirint pe nivele cu tun de bile, tobogane, carusel electric, soft play,  tiroliana, tunel electric , jucarii fetite, jucarii plastic, casuta, masinute, console jocuri pe tv (wii, xbox), Eye Click-suprafata interactiva de joaca, karaoke, loc separat de luat masa pentru copii si multe alte jucarii si jucarioare”… (am citat din oferta unui astfel de spaţiu de joacă).

Preţurile pleacă de la circa 1 euro/oră într-un spaţiu în care copiii sunt supravegheaţi de părinţi, ajung la 2,5 euro în spaţiile supravegheate de personal specializat şi la 6-10 euro/oră în spaţii unde poţi să laşi copilul pentru întreaga zi.

Până aici totul pare sustenabil pentru bugetul unei familii din România, însă ajungem la momentul în care copilul îşi doreşte o petrecere într-un astfel loc de joacă. Dacă în urmă cu 10 ani singura opţiune mai acceptabilă era vagonul Mc Donald’s, în acest moment totul se complică şi apar opţiunile… nenumărate şi destul de costisitoare. 


Tarifele sunt stabilite pentru fiecare copil invitat la o petrecere standard de 3 ore. Există varianta basic pentru minim 10 copii invitaţi, care costă circa 7 euro/copil şi include, pe lângă intrarea în spaţiul de joacă , invitaţii, farfurii,  lumânări pentru tort, numele sărbătoritului şi cam atât….


Pentru încă 4 euro de copil primim câte un meniu, suc şi apă la discreţie…dar şi artificii. Meniul se poate alege dintre: pizza, chifteluţe de pui, frigărui din piept de pui, paste bologneze sau carbonara. Credeţi că s-a terminat cu opţiunile?? Încă nu… mai adăugăm 2 euro de copil şi primim maşină de făcut baloane de săpun (10 min. în momentul sosirii tortului), un platou de patiserie pentru adulţi, 200gr de alune şi un card de acces pentru sărbătorit de 3 ore în respectivul loc de joacă.


Şi uite că am ajuns la pachetul VIP!!! 25 euro/invitat…la care primim în plus şampanie pentru copii, o pinata mică cu bomboane,  fursecuri şi miniprăjituri, o mascotă la intrare şi spectacol karaoke….


Nu vă mai plictisesc decât cu nişte extra: Sand painting 4 euro/copil, Fântână de ciocolată 55 Euro, Animator 30 euro/oră, Magician 50 euro/ oră, Face painting 25 euro…..şi multe altele, care culminează cu o taxă de exclusivitate de 80 euro asta pentru cazul în care nu aveţi mai mult de 25 de invitaţi.


Un mic calcul pentru o petrecere normală, fără multe „opţionale” ne aruncă la un 300-400 euro/petrecere!!!! Tot din experienţă vă spun că nu prea găseşti date libere pentru astfel de evenimente …deci vă invit să vă grăbiţi dacă sunteţi cumva interesaţi!  

Există şi momente în care aceste locuri de joacă oferă cadou copiilor câte o petrecere, aşa cum a fost anul acesta de Halloween la Jump, ocazie cu care pentru 7 Euro cei de acolo au organizat o petrecere extraordinară.

Aş putea să vă povestesc şi despre majorate….însă nu vreau să vă sperii… 

Aştept de la colegii navetişti prin alte ţări să ne povestească cum funcţionează lucrurile pe acolo!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.