Constanţa, cu sau fără beculeţe de Crăciun?

Am tot văzut zilele acestea pe diverse bloguri tot felul de fotografii şi reportaje despre împodobirea oraşelor de Crăciun. Am intrat şi eu în acest joc şi am postat o fotografie care, pe lângă faptul că a sărit de 1000 de like-uri şi 50 de share-uri pe pagina “273…”, a avut şi multe comentarii. Din momentul în care am postat fotografia eram convins că alta mai bună greu o să apară, nu pentru că aş fi eu mare fotograf, ci pentru că nu prea ai ce să fotografiezi în Constanţa pe tema asta. 

Este clar că municipalitatea a investit minimul necesar pentru această „distracţie” dar să vedem şi care ar fi cauzele, văzute strict prin prisma investiţie vs profit.


Două sunt în opinia mea motivele pentru care un oraş se împodobeşte de sărbători şi organizează târgul de Crăciun:

1.Atragerea turiştilor, de aici rezultând beneficii directe sau indirecte pentru oraş. Investiţia se recuperează, hotelurile şi restaurantele au turişti, este de lucru pentru toată lumea.
După cum se mişcă românii pe segmentul de turism de week-end sau city break, este puţin probabil ca la Piatra Neamţ sau Orăştie, oraşe frumos pavoazate după cum se vede în fotografiile de mai jos, să se recupereze cheltuielile din investiţia în împodobirea oraşului.

Piatra Neamţ – foto. Ioan Panaite

Oneşti – Foto: Roxana Badea
Probabil că Bucureştiul, Sibiul sau Braşovul or să realizeze ceva venituri, deci doar pe acolo putem să spunem că investiţia a meritat.
Sibiu – foto:Ovidiu Matiu

2. Oferirea unui cadru frumos pentru petrecerea sărbătorilor locuitorilor oraşului respectiv.

Pentru acest paragraf am ales oraşul Mioveni, care arată superb în fotografia de mai jos. Este clar că toată investiţia a fost realizată pentru bucuria localnicilor….dar, oare merită cheltuiala? Situaţia economică a ţării nu este dintre cele mai roz, nu ne putem permite să afişăm lumini ca în Dubai, având în vedere că nu toată lumea are ce pune pe masă şi că oamenii au nevoie de multe altele pentru a avea sărbători cu adevărat fericite.
Mioveni – foto: Catalin Adrian Neacsu

Concluzii:

La Constanţa nu se justifică o investiţie mare, deoarece un astfel de târg nu ar putea să atragă turişti iar pentru constănţenii abia ieşiţi dintr-un sezon estival plin de lumină, culoare şi gălăgie nu cred că este cazul să se facă o cheltuială cu beteală şi globuleţe.

Mai mult, în aceste luni se lucrează…ba nu…se munceşte pe rupte. Oraşul Constanţa şi staţiunea Mamaia sunt în plin şantier. Se munceşte ziua, se fac găuri noaptea, se toarnă betoane, se scot cabluri, se montează granit. Sunt lucrări care nu s-au mai făcut în oraş de câteva zeci de ani.  De ce se fac toate acestea? Pentru că oraşul are alt target şi îşi doreşte să arate bine vara, atunci când ajung turiştii în oraş, iar rezultatele încep deja să se vadă chiar şi de către cei mai cârcotaşi.

De aici şi întrebarea mea: oare, când vă apucaţi să renovaţi apartamentul (mutat ţevi, pus centrală, tras cabluri, zugrăvit), vă mai arde să împodobiţi bradul cel mare în sufragerie şi să puneţi beculeţe în toate camerele??? Sunt sceptic, dar aştept să mă contraziceţi.


Un alt aspect care cred că intră în calcul este şi vântul, da aţi auzit bine, vântul şi, mai ales viscolul. Oare în ce oraş din ţară iarna suflă vântul ca la noi pe litoral? Nu o zi, nu două …cam toată iarna. Vă spun că am încercat zilele trecute să asist la o piesă de teatru pentru copii, în „micul orăşel de Crăciun” din Constanţa. În ciuda atmosferei şi a efortului remarcabil depus de artişti şi de public, mai mult de 10 minute nu am reuşit să rezist. Ce să mai vorbim de globuri, beculeţe şi alte cele care deveneau un real pericol din cauza vântului.

În concluzie, la Constanţa vă aşteptăm de primăvara până toamna, iar dacă ajungeţi iarna vă recomand să admiraţi marea (cât pentru globuleţe, vă invit la Mioveni!).


CV în ultimul an:
-târguri de Crăciun vizitate: Merano, Bolzano, Trento
-editat un ghid al oraşului care a fost cumpărat de turişti …străini în special 
-realizat o arhivă de câteva mii de fotografii în Constanţa în 2013: https://www.facebook.com/pages/Constanta-City-Walking-Guide/168889643279593?ref=hl
Atenţie: niciunul din ghidurile realizate de mine nu a ajuns la primărie (ca să nu existe dubii)

dar IUBESC CONSTANŢA

9 thoughts on “Constanţa, cu sau fără beculeţe de Crăciun?

  1. Parca simt nevoia sa te contrazic.
    Daca iubesti Constanta, iti place sa arate bine oricand, si nu numai pentru turisti, ci si pentru locuitori.
    E adevarat ca impodobirea oraselor se capitalizeaza politic. De aceea, e bine sa nu se exagereze. Si, mai ales, sa contribuie si comerciantii si locuitorii, pentru ca orasul este al tuturor si toti trebuie sa se simta ca apartin acelei comunitati.
    Inteleg ca pe tine te enerveaza decoratiunile de Craciun facute cu banii primariei. Pe mine ma enerveaza floricelele plantate si rasplantate pe alocuri, in conditiile in care, alaturi, e mizerie si sunt suprafete neingrijite. Sa se planteze flori numai dupa ce s-au facut toate celelalte imbunatatiri urbanistice posibile!

  2. Ai atins un subiect interesant, mai puţin cunoscut în România: în străinătate participă la împodobirea oraşului şi cei din domeniul privat. Am văzut străzi din zonele comerciale iluminate de sărbători chiar de cei care au magazine în zona respectivă, iar brazii din pieţele centrale de multe ori sunt donaţi de organizaţii sau de firme.
    🙂 Da, ai dreptate, mă enervează să se risipească banii publici pe ornamente de sărbători şi cred că într-o perioadă atât de problematică din punct de vedere economic nu strică puţină sobrietate.

  3. ba eu vroiam decoruri de sarbatori de iarna, fiindca investitiile pe timp de vara sunt pentru hoardele de turisti care pompeaza bani in economia locala, dar astea ar fi fost pentru funrnicutele de noi, cei locali, care ii platim impozite tot timpul anului; era un minim pe care-l putea face pentru noi, nu uleiu, puiu, cozonacu si faina

  4. mare dreptate ai
    si eu nu suport si la noi se schimba in fiecare an aiurea
    altceva nu fac

  5. o sa pun si la mine articolul tau

  6. Părerea mea este că măcar cei care au legătură cu turismul şi scot vara bani de pe urma "hoardelor de turişti" să se bucure pentru că se investeşte într-o direcţie interesantă pentru ei. Privind din punctul de vedere al celui care a făcut un ghid al oraşului, prefer să am mai multe fotografii cu o faleză de calitate, cu un Cazino reparat sau o zonă veche reabilitată, decât cu câteva luminiţe iarna.

  7. de acord cu tine la reabilitarea orasului, o vreau si eu si ma bucura ca se intampla, dar aici eu fac diferentierea fondurilor: reabilitarea cazinoului si a zonei vechi se face cu fonduri europene, eu vreau sa vad ca face ceva efectiv primaria pentru mine cu fonduri la care contribui activ ca salariat

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.