D’ale Carnavalului

Nici nu am strâns bine bradul şi globurile, că magazinele au şi fost invadate de accesorii pentru carnaval: pungi cu hârtie “confetti”, măşti din carton viu colorate, peruci, pălării, spray-uri de spumă gumată, trompete. Doritorii mari şi mici îşi pot procura din centrele comerciale costumaţii complete, la preţuri prea ridicate având în vedere materialul din care sunt făcute şi durata întrebuinţării. Pentru a evita surpriza de a te întâlni pe stradă cu alte două Albe ca Zăpada, îţi rămâne alternativa de  a-ţi pregăti singur(ă) costumul, într-o variantă simpatică şi originală. 
Manifestările dedicate carnavalului  se întind pe durata a două- trei săptămâni, până la lăsatul secului.  În această perioadă se mănâncă “chiacchiere” (un fel de minciunele vanilate) şi, în special la sfârşit de săptămână,  se organizează în toate oraşele Italiei defilări cu care alegorice sau grupuri  mascate şi costumate. Dintre toate locaţiile, Venezia oferă cel mai fascinant spectacol de stradă în costum de epocă. 
Dacă mergi cu trenul (e aproape imposibil sa îţi laşi maşina la Parcarea “Tronchetto” de la periferia oraşului, e recomandabil să parchezi  în Mestre) , începi să vezi deja încă de pe drum oameni în toată firea costumaţi în personaje care mai de care mai amuzante, de o veselie molipsitoare, care te introduc  în atmosfera de sărbătoare. Oraşul e fascinant, copleşit de numărul mare de turişti care împânzesc pieţele şi străduţele.  În casele situate de-a lungul canalelor se organizează petreceri private, iar în pieţe,  acoperiţi de măşti, spectatorii-actori se transpun în personajele preferate.  Pe durata Carnavalului, încă din cele mai vechi timpuri, orice glumă este permisă,  oamenii  îşi iau libertatea de a avea, măcar pentru scurt timp, o identitate la care au visat întotdeauna şi cu care acum le este posibil să se identifice.
Un altfel de spectacol poate fi urmărit la Viareggio, unde, contra sumei de 15 Euro (10 Euro cu reducere pentru copiii între 10 şi 14 ani), se poate intra în zona de defilare a carelor alegorice reprezentând personaje din viaţa politică, culturală şi artistică, realizate din hârtie, de dimensiuni gigantice.  Prin realizarea  acestor personaje caricaturale se urmăreşte ridiculizarea trăsăturilor caracteristice ale guvernanţilor.

Carnavalul din Ivrea (regiunea Piemonte) este celebru datorită bătăliilor cu portocale, ce reamintesc un eveniment istoric din secolul al XII-lea:  o răscoală a poporului împotriva tiranului care conducea oraşul pe vremea respectivă.

În localităţile mici, grupurile de prieteni se organizează astfel: îşi aleg o temă comună, iar în timpul paradelor defilează impreună, întruchipând personaje din poveşti, din publicitate, desene animate sau seriale la modă. De exemplu, în Borgo Val di Taro, o asociaţie de voluntari pregăteşte din timp spectacolele dedicate Carnavalului: se întâlnesc, aleg materialele, pregătesc muzica de fond pentru defilare.  În ultima duminică are loc un concurs în care sunt premiate grupurile cu cele mai reuşite costume.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.